זהב מקש.


אמנם עוד לא ממש תקעתי את הראש בעובי הקורה, אבל בכל זאת נראה שיש פה מקרה מעניין של יזמות כלכלית, מיתולוגיה משוחזרת ומיתוג מחדש של תה שנחשב היסטורית למן הגרועים בסין.


לבני התה (茶砖) של חונאן זכו לעדנה, אולי כתוצאה מגידול אקספוננציאלי של תעשיית התה של המחוז במהלך המאה ה-16 כאשר צרכי השיווק הבוערים דחקו את התה החוננאני אל עבר הרמה הטיבטית והערבה המונגולית, שם עורבבו בלאו הכי עם חומרים "כבדים" כחלב, חמאה, שומן ומלח, וכנראה השתלבו בסופו של דבר לא רע עם הקונטרה החזקה של התה המחומצן של מרכז סין, אשר תואר ע"י פקיד בן שושלת מינג כ"מר, מזיק לבריאות, ולמעשה אינו יכול להקרא "תה" בשום אופן".


בהמשך תה שמקורו בחונאן, אך גם כזה אשר נמהל בסוגי תה אחרים ומוצלחים ממנו נסחר בכמויות עתק עם רוסיה, מזרח סיביר וחלקיה השונים של מרכז אסיה המערבית.


הרפורמות הכלכליות של סין החדשה לא הותירו את שוק התה מאחור, כאשר צרכים מסורתיים בליווי נטיות השוק הסיני יצרו אווירה צרכנית מבעבעת אשר בתורה בעטה את שוק התה למעלה, תוך יצירת הזדמנויות חדשות לאזורים חקלאיים נידחים, ובמקרים מסויימים, בועות כלכליות של ממש. בלבני תה חונאני עם "פרחי זהב" נתקלתי לראשונה לפני מספר שנים בשיאן שבמערב סין, ונדמה היו שצצו בכל פינה לאחר שרק שנה קודם לא היו להם זכר, בדומה אולי לטרנדים הצרכניים החדשים שצצים גם כך בסין בכל יום ביומו, רק על מנת להתחלף בדוכן מקביל מספר חודשים לאחר מכן.


בעוד שהסברי המוכרים כי כאמור מדובר ב"פרחי זהב" מעורפלים או לכל היותר באבקני הקמליה הסינית ממנה מופק התה, לא היו משכנעים במיוחד, נזכרתי הבוקר במוצר הספציפי הזה כאשר חיפוש קצר הניב כי מדובר באמת בעובש חינני מהמין Eurotium Cristatum, אשר רבות מאחיותיה למשפחה ידועות כגורם מקלקל במזון אשר אינו מאוחסן כהלכה.


מן הסתם אין די במילה עובש בכדי להפחיד אף אחד, וכמו מיני פניציליום, אספרגילוס ואחים אחרים במלאכת הפירוק והעיבוד האינזמטי, הנוכחות העבשה עשויה בהחלט לתרום משמעותית לקומפלקס הטעם של המוצר הסופי, כמוכר לנו מגבינות, מיסו, יין ושאר מותססים, אך ההופעה הפתאומית יחסית של התה המוזהב של חונאן גורמת לתהיה האם אין כאן שוב מקרה יפה של תאונת איחסון ממוזלת שבעקביה מיתוג מחדש, בין השאר כתה עתיק בעל איכויות בריאותיות ראשונות במעלה.


ואכן, ושוב בתגובה לכוחות הגאות והשפל של הצרכנות הגלובלית, הטרנד הפרוביוטי נרתם אף הוא על מנת להעניק תדמית בריאותית לתה נחות יחסית, ויחסית "מקולקל", כאשר מחקרים תזונתיים (אשר לשונות רעות עלולות אולי לקשר לסימביוזה מסורתית בקרב הקהילה האקדמית והכלכלית של חונאן) עשויים לאשר קשר אפשרי בין צריכת תה "פרחי זהב" לשיפור מדדים בריאותיים מסויימים, כמובן עם קשר הכרחי לנושא הלוהט של פלורת מעיים.


בעוד שכאמור אין סיבה להניח שהזרעת לבני התה של חונאן בנבגי עובש זהוב, גם באם מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית, יש בהם נזק או שהם בהכרח תורמים לעשיית תה גרוע גם כך רק במעטפת נוצצת, הזליגה ההססנית של שימוש ב Eurotium Cristatum לשם התססת תה באזורי תה ידועים ונחשבים יותר, בראשם יוננאן, עשוייה בהחלט להשתרש וליצור מנעד מוצרים חדש עם קומפלקס טעמים מורכב מבעבר, לשמחת חובבי תה הקומפוסט המקומי.


לבני התה של חונאן עם כן נחשבים הסטורית למוצר נחות למדי הראוי בעיקר לממכר לברברים שמעבר לגבול, כאשר גני התה של מרכז סין תדלקו במשך דורות את אוהלי הנוודים של אסיה הפנימית בתה חזק ופונקציונלי, בטרם דעיכת התעשייה במהלך העידן הקומוניסטי המוקדם.


עליית התרבות הצרכנית הסינית החדשה, בליווי אפשרי של תאונת איכסון ממוזלת, הביאו לעלייתו של סוג תה חדש, בעל נוכחות מבוססת בגלקסיה הצרכנית הסינית. עם זאת, ולמרות שבדומה לסוגי תה דומים התה החונאני נחשב במהותו לתה נחות שאינו מרשים שותי תה חלוטים היטב, הוא בכל זאת מהווה דוגמא יפה לכיצד בנקודת המפגש בין צרכי שוק, כח יזמי מתפרץ, טרנדים בריאותיים וקצת עזרה ממחקר (אולי) ממומן, גם תה גרוע עשוי להצמיח, פרחי זהב.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s